Een illustratie die de 'waarheden' en 'onwaarheden' symboliseer

Introductie

Er circuleren talloze beweringen over autisme, maar wat is nu waar en wat is complete onzin? Hier helpen we je feit van fictie te onderscheiden.

Autisme Is Een Ziekte – ON-WAARHEID

Laten we starten met een hardnekkige mythe. Autisme is geen ziekte, maar een neurologische ontwikkelingsstoornis. Het zit in de ‘bedrading’ van de hersenen en maakt deel uit van wie iemand is. Het is niet iets dat ‘genezen’ kan worden, maar wel iets waarmee men kan leren leven en omgaan.

Mensen met Autisme Hebben Unieke Talenten – WAARHEID

Het is waar dat mensen met autisme vaak unieke vaardigheden en talenten hebben. Ze kunnen uitzonderlijke aandacht voor detail hebben, of uitblinken in een specifiek vakgebied, zoals wiskunde, kunst of muziek. Dit komt doordat hun hersenen informatie op een andere manier verwerken.

Een foto van een persoon met autisme die zijn/haar unieke talent toont

Alle Mensen met Autisme Zijn Gelijk – ON-WAARHEID

Nee, dat zijn ze niet. Het autismespectrum is enorm divers. Elk individu met autisme heeft een unieke combinatie van kenmerken en eigenschappen. Dit is de reden waarom we spreken over ‘het spectrum’.

Autisme Is Te Wijten Aan Slechte Ouderschap – ON-WAARHEID

Een volledig onterechte mythe. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat autisme wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en vroege hersenontwikkeling.

Mensen met Autisme Kunnen Geen Empathie Tonen – ON-WAARHEID

Het is een misverstand dat mensen met autisme geen empathie hebben. Ze kunnen wel degelijk empathie ervaren, maar hebben soms moeite om het op een ‘typische’ manier te uiten.

Autisme Is Altijd Zichtbaar – ON-WAARHEID

Autisme is niet altijd zichtbaar. Het wordt vaak ‘een onzichtbare handicap’ genoemd omdat de kenmerken niet altijd duidelijk zichtbaar zijn voor anderen.

Conclusie

Autisme is complex en uniek voor elk individu. Laat deze feiten en fabels je gids zijn in de reis van begrip en acceptatie. Onthoud, kennis is kracht.

Een illustratie van verschillende mensen op het autismespectrum

Verdere Vragen?

Bij Diagnostica.be helpen we je graag verder. Start een traject bij ons en ontdek wat we voor jou of je kind kunnen betekenen.

Neem vrijblijvend contact met me op via deze pagina

Write a comment