Wanneer mensen de term ADHD horen, borrelen er vaak allerlei ideeën op. Van oncontroleerbare kinderen in de klas tot volwassenen die gewoonweg ‘druk’ zijn. Maar is dat het echte beeld van ADHD? Hier ontkrachten we de meest voorkomende misverstanden over ADHD.
Wat is ADHD precies? ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt gekenmerkt door een patroon van aandachtstekort en/of hyperactiviteit-impulsiviteit die interfereert met de werking of ontwikkeling.
Veelvoorkomende misverstanden over ADHD
- Alleen kinderen hebben ADHD: Het is een misverstand dat alleen kinderen ADHD hebben. Veel volwassenen leven met de diagnose en hebben vaak strategieën ontwikkeld om ermee om te gaan.
- Mensen met ADHD zijn gewoon lui: Een grote misvatting. Mensen met ADHD worstelen vaak met aandachtsproblemen, maar dit heeft niets te maken met hun motivatie of inzet.
- ADHD is het gevolg van slechte opvoeding: Een pijnlijke aanname. Ouders van kinderen met ADHD doen vaak hun uiterste best. ADHD heeft veel te maken met hersenstructuren en genetica [link naar wetenschappelijk onderzoek].
- Iedereen die druk is, heeft ADHD: Zeker niet waar. Er is een significant verschil tussen iemand die van nature energiek is en iemand die daadwerkelijk ADHD heeft.
Wat ADHD écht inhoudt
- Het gaat verder dan hyperactiviteit: Veel mensen denken alleen aan het hyperactieve deel, maar ADHD kan zich ook uiten als een aandachtstekort, wat betekent dat het moeilijk kan zijn voor iemand om zijn aandacht ergens bij te houden.
- Het is een neurologische aandoening: ADHD is niet ‘slechts’ een gedragsprobleem. Het gaat om de manier waarop het brein is gestructureerd en functioneert [link naar een neurowetenschappelijk onderzoek].
- Behandeling kan effectief zijn: Met de juiste ondersteuning, medicatie en therapie kunnen veel mensen met ADHD succesvolle, gelukkige levens leiden.
Conclusie
Het is tijd om voorbij de mythes en misverstanden te kijken en echt te begrijpen wat ADHD is. Door je te verdiepen in de feiten, kun je een ondersteunende rol spelen voor diegenen die met de aandoening leven, of het nu je kind, partner of jezelf is.