ADHD: het kan een echte pain in the ass zijn. Als je er last van hebt, kan het voelen alsof je brein een achtbaan is waar je niet van af kunt stappen. Maar met de juiste aanpak kun je toch een succesvol en vervullend leven leiden. In dit artikel gaan we in op wat ADHD is, hoe je het kunt laten diagnosticeren en behandelen, en welke trucjes je kunt gebruiken om er mee om te gaan.

Hoe werkt ADHD eigenlijk?

ADHD heeft effect op hoe je brein informatie verwerkt. Je kunt moeite hebben met je aandacht erbij houden, je impulsen onder controle houden en rustig blijven zitten. Dat kan een probleem zijn op school, in je werk en in sociale situaties.

Man with tangled ball in his head. Concept of anxiety, panic attack, or disorder. Vector illustration

Hoe wordt ADHD vastgesteld en behandeld?

Een psychiater of psycholoog kan je helpen met een diagnose. Zij voeren een uitgebreid onderzoek uit om te bepalen of je symptomen van ADHD hebt en of er andere problemen meespelen. Als je ADHD blijkt te hebben, kan medicatie helpen om je aandacht te verbeteren en hyperactiviteit en impulsiviteit te verminderen. Therapie kan helpen met het verbeteren van je zelfregulatie en sociale vaardigheden. En er zijn ook allerlei handige tips om je te helpen.

Hoe kun je omgaan met ADHD?

Als je ADHD hebt, zijn er allerlei trucjes om je te helpen bij het omgaan met de uitdagingen die het met zich meebrengt. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Maak gebruik van planningstools, zoals een agenda of notitie-app, om je taken en verantwoordelijkheden bij te houden.
  • Neem regelmatig pauzes om je energie weer op te laden en te voorkomen dat je overprikkeld raakt.
  • Zorg voor een gestructureerde en georganiseerde omgeving om afleiding te minimaliseren.
  • Gebruik herinneringen en alarms om belangrijke taken en afspraken bij te houden.
  • Vraag hulp aan vrienden en familie om taken te verdelen en verantwoordelijkheden te delen.

ADHD kan een echte uitdaging zijn, maar met de juiste diagnose, behandeling en strategieën kun je er wel mee omgaan. Zorg dat je begrijpt wat er aan de hand is, laat je behandelen en leer trucjes die bij jou passen. Zo kun je het leven leiden dat je wilt.

Herken je jezelf in bovenstaande of wil je hier graag een diagnostisch traject voor volgen om al dan niet de diagnose te kunnen vaststellen?

Stuur me even een berichtje via het contactformulier, of plan rechtstreeks een afspraak in in mijn agenda (Marilyn Istas).

Write a comment